Dag 1 Zondag 22 mei 2022

Vandaag zijn we samen met Lusine (ons contact persoon in Armenië) op werkbezoek bij de kinderen die deelnemen aan het MTA programma.

Eerst brengen we een bezoek aan COAF centre en hebben we een ontmoeting met de specialisten Suzy (ergotherapeute) en Marianne (fysiotherapeute)onderdeel van het MTA.

Belangrijk doel van het MTA is training en support van de ouders en de individuele ontwikkeling van de deelnemende kinderen. Ontmoeting van ouders en leuke activiteiten voor de kinderen als groep staan ook in het programma.

Bezoeken aan de kinderen door het medisch team vindt 1x per week plaats op zaterdag. Beide therapeuten hebben een fulltime baan in het revalidatiecentrum. Evt. vragen kunnen ze daar bij collega’s kwijt. Zij krijgen van hieruit ook scholing en training.

Alle zeven kinderen die we op de eerste dag bezochten, hebben een enorme progressie laten zien in de afgelopen periode. Het programma van het mobiele team is afgestemd op de individuele behoefte van ieder kind. We zagen progressie op het gebied van de spieren: enerzijds meer ontspanning en anderzijds meer kracht in de spieren in het gehele lijf. Het effect is vermindering van spasme, een verbeterde zithouding, beter kunnen slikken. Ook was er verbetering te zien in het neurologisch systeem. We zagen ook verbetering van de kwaliteit van leven, bijvoorbeeld doordat het kind beter slaapt, zijn ook de ouders beter uitgerust. Alle ouders waren heel blij met de vooruitgang en de verbetering van de kwaliteit van leven. Dit geeft hen motivatie om door te gaan en veel zelf te oefenen met hun kind. De ouders worden getraind door de fysio- en ergotherapeute, die een keer per week langskomen, en zij doen zelf de oefeningen minstens eenmaal per dag. Dat de ouders de oefeningen doen is een van de belangrijke doelen van het project.  Ook in de sociale omgeving van de kinderen wordt vooruitgang gezien en is de waardering voor het mobiele team enorm.

Naast de kinderen hadden we een ontmoeting met de coördinator, met de fysiotherapeute en met de ergotherapeute. Ook zij zien de enorme ontwikkeling die de kinderen en hun ouders laten zien en hoe blij men hiermee is. Zij hopen op uitbreiding en versterking van het mobiele team.