22 mei 2023

 

Dag 2: werkbezoek regio Shirak en Gyumri 

Het Mobile Team programma is opgezet in samenwerking met stichting Asmik, maar is verder ontwikkeld door de speciaal voor dit doel opgerichte Armeense stichting Nrané.  Lusine Antonyan (arts) is al jaren onze contactpersoon en zij is de initiator en oprichter van de stichting. Vandaag bezochten we de regio Shirak samen met Lusine en Alvard, en Alvard is bestuurslid van stichting Nrané.

 

We bezochten 4 kinderen en hun gezinnen waarbij de problematiek van de kinderen overeenkwam. Anahit (4 jaar), Abraham (3 jaar), Lova (4 jaar) en David (3 jaar) lijken een achterstand in de cognitieve ontwikkeling te hebben, maar er loopt nog een onderzoekstraject om de juiste diagnose te stellen en daarna de zorg op maat te kunnen leveren.  Er zijn zorgen over de opvoedkundige vaardigheden van de ouders waardoor deze kinderen sociaal emotionele achterstand hebben ontwikkeld. Deze kinderen gaan pas naar school op 5-jarige leeftijd, voor die tijd zijn ze vooral thuis en daar worden ze te weinig gestimuleerd en uitgedaagd.

Het doel van stichting Nrané is om een tweede mobiele team in de regio Shirak op te zetten en zij vraagt stichting Asmik om dit financieel te ondersteunen. Dit mobile team zal vooralsnog bestaan uit een orthopedagoge. Door de bezoeken aan deze vier gezinnen werd het ons direct duidelijk dat hulp en ondersteuning noodzakelijk is. Het bestuur van Stichting Asmik zal over de aanvraag besluiten zodra we weer in Nederland zijn.

Ook bezochten we een pedagogisch centrum in Gyumri. Dit centrum traint pedagogische professionals, waaronder docenten die de kennis op de scholen kunnen delen. Er worden ook zomerkampen voor kinderen georganiseerd. We hebben bewondering voor de inzet waarmee de medewerkers zelf allerlei ontwikkelingsmateriaal hebben vervaardigd. In dit centrum zijn plannen voor buiten- en sportactiviteiten waarbij een samenwerking met het trainingscentrum in Armevir tot de mogelijkheden behoort.

Wederom een goede dag waar we tevreden op terug kijken. En waar we mogelijkheden zien om van betekenis te kunnen zijn voor gezinnen die bijna niets hebben, hulp en ondersteuning hard nodig hebben maar niet de middelen en mogelijkheden daartoe hebben.