Nieuws

20 mei 2024 dag 2 van het bezoek aan Armenie.

By 21 mei 2024 No Comments

Dag 2 van het bezoek aan Armenië.

Een lange autorit staat ons te wachten richting Gyumri. Onderweg stapt Alvar in, bestuurslid Nrane en collega van Lusine.
Na 2 uur in de auto, uitgestrekte vlaktes, komen we aan bij een kinderdagverblijf voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Een grote groep dames wacht ons op. Even is er de verwarring wat er van ons verwacht wordt . En dan wordt het snel duidelijk.
Deze dames, ruim 20 begeleiders van kinderdagverblijven, zijn 3 dagen getraind in het signaleren van ontwikkelingsachterstanden. Dit heeft Stichting Asmik mogelijk gemaakt. Dit is het moment dat zij hun certificaat uitgereikt krijgen. Een hele eer voor ons dat wij dat mogen doen.
Na het uitreiken van de certificaten zijn we in gesprek gegaan met specialisten. Zij hebben onderzoek gedaan en gaven aan dat bij 1 dagverblijf waar 56 kinderen deelnemen, bij 23 kinderen een lichte ontwikkelingsachterstand is geconstateerd en bij 3 kinderen een blijvende achterstand in de ontwikkeling en intensieve hulp nodig.
In de regio zijn 15 kinderdagverblijven en er komen nog 8 bij.
Er is een serieuze behoefte aan uitbreiding van specialisten (logopedisten en psychologen) die met de kinderen en hun ouders aan de gang kunnen gaan.

In de middag bezoeken we een ander ‘ nieuw’ project. Een pilot project waarbij een half jaar lang door een specialiste, Armine, ondersteuning is gegeven aan kinderen en hun ouders als er een (lichte) ontwikkelingsachterstand geconstateerd is. Dit wordt gedaan in een ruimte waar de huisarts is gevestigd. De huisarts kan eenvoudig doorverwijzen. En de ouders hoeven niet ver te reizen om de benodigde hulp voor hun kind te krijgen.
7 Moeders met hun kind(eren) kwamen enthousiast vertellen wat dit project voor hen betekend. We waren onder de indruk van zichtbare stappen die de kinderen hebben gemaakt in hun ontwikkeling. De pilot zal verder geëvalueerd worden.