Dag 4

Samen met Dr. Balasanian en Ernest bezoeken we vandaag het kindertehuis in Gjoemri , een tehuis voor meervoudig gehandicapte kinderen van 0 t/m 9 jaar. Er wonen in dit tehuis 125 kinderen en we worden rondgeleid door de directeur en een (goed opgeleid) team van betrokken specialisten. Al vijftien jaar hebben zij een droom om een snoezelruimte te realiseren maar door de wijze van overheidsfinanciering is dat tot nu toe niet gelukt. Het team heeft een goed beeld van wat een snoezelruimte is, mede door bezoeken aan instellingen onder andere in de U.S.A. , Noorwegen en Israel. Het team heeft inmiddels meegedaan met de training door Marloes en Ingeborg aan de medewerkers van Nor Kharbed. Er zijn momenteel al kleine snoezelactivieiten in de groepen van dit kindertehuis gerealiseerd,maar het werkelijke doel van het snoezelen om te kunnen ontspannen kan hiermee onvoldoende worden bereikt. Dat ze in aangepaste vorm al enige snoezelactiviteiten hebben ontwikkeld vinden we positief.

We hebben ook heel praktisch gekeken naar de ruimte waar men de snoezelruimte bedacht heeft, welke aanpassingen er noodzakelijk zijn en welke mogelijkheden er zijn. Door al deze overwegingen en door de wijze waarop men met elkaar communiceert hebben wij een heel positief beeld gekregen dat een snoezelruimte voor dit kindertehuis een waardevol aanbod van het zorgaanbod zal zijn en dat men hier veelvuldig gebruik van zal maken. We hebben afgesproken dat wij van het team van het kindertehuis een plan en begroting ontvangen en dat wij, weer terug in Nederland met het bestuur zullen besluiten welke steun wij hen kunnen bieden.

Dit was de vierde dag van ons bezoek. Vandaag, de laatste dag, hebben we nog een gesprek op het kantoor van zorgorganisatie COAF, waar men graag van ons meer informatie wil over het passend onderwijs en het onderwijssysteem voor kinderen met special needs in Nederland. Misschien kunnen wij de verbinder zijn tussen hen en onderwijsspecialisten in Nederland, om zo te helpen bouwen aan een vorm van meer inclusief onderwijs voor kinderen met een beperking in Armenië. Hiermee ronden we ons werkbezoek voor dit jaar af. We gaan de komende tijd ons best doen om geld in te zamelen en hopen volgend jaar een nieuw gerealiseerde snoelzeruimte in Gjoemri te mogen bewonderen.