Nieuws

23 mei 2024 dag 5 in Armenie

By 23 mei 2024 No Comments

In het dagcentrum voor kinderen in Masis, onder begeleiding van Gayane, hebben we onze ogen uitgekeken. De ontwikkelingen hebben zich daar in enorm tempo opgevolgd. Trots laat Gayane zien wat ze zoal doen. Er staat een volwaardig kinderdagcentrum waar kinderen met een beperking o.a. therapie krijgen. Deze week staat in het teken van het VN verdrag van de rechten van het kind. Armenië heeft dit ook ondertekend. In dit kader zijn er allerlei activiteiten georganiseerd waaronder een conferentie, scholing etc. We vallen met onze neus in de boter en mogen meegenieten van een voorstelling waar ze maanden aan gewerkt hebben.

Wat mooi is om te zien dat het ondertekenen van het verdrag er tevens voor heeft gezorgd dat de regering zich committeert. Ze werken aan integratie in de samenleving op verschillende manieren. Zo worden ondernemers uitgenodigd en krijgen ze uitleg over hoe om te gaan met de kinderen die een beperking hebben. Zodat de kinderen zelf een boodschap kunnen gaan doen. Tevens is er ruimte gecreëerd voor kinderen uit de buurt die mee mogen komen eten. Om zodoende de drempel te verlagen.

Vervolgens zetten wij onze reis voort richting Gyumri, waar we het kindertehuis bezoeken onder leiding van Lidia. We worden hartelijk ontvangen door Lidia en Hasmik. Ze zijn heel erg blij met de snoezelruimte en vertellen ons heel enthousiast dat het hele dagen gebruikt wordt. Dat zien we ook aan de schema’s die er hangen op de deur.

Op het waterbed ligt Silvester, de begeleidster verteld dat zij 3 keer per week 2 uur lang op het waterbed ligt. Silvester is vaak erg onrustig. Op het waterbed welke verwarmd is en lichte trilling geeft ligt ze samen met de hond en de kat. De hond blaft en daar reageert ze meteen op. De kat ruikt naar lavendel en ook dat werkt rustgevend.
Na twee uur op het bed gaat ze weer heel rustig terug naar de groep.