Armenië is één van de oudste landen ter wereld.

Armenië is één van de oudste landen ter wereld en omvatte vroeger een veel groter gebied dan nu. Het land is nu net zo groot als België.

De geschiedenis van Armenië gaat terug tot ongeveer 1500 voor Christus. Armenië was vroeger een koninkrijk. Het land strekte zich uit over de Kaspische Zee tot aan de Middellandse Zee. Armenië was het eerste land ter wereld dat het Christendom als staatsreligie aannam. In 1920 werd Armenië veroverd door het Rode Leger en bij de Sovjet-Unie gevoegd, waarna het werd hernoemd tot de Armeense SSR.

In december 1988 vond in het noorden van het land een zware aardbeving plaats.

In december 1988 vond in het noorden van het land een zware aardbeving plaats. In datzelfde jaar ontstond er een conflict met Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. In augustus 1990 werd Armenië onafhankelijk van de Sovjet-Unie. In 1991 riep Nagorno-Karabach de onafhankelijkheid uit. Zowel bij de hierop volgende oorlog als op de huidige situatie wordt Nagorno-Karabach door Armenië politiek en militair ondersteund. Armenië leed ernstige economische schade als gevolg van een blokkade door Turkije en Azerbeidzjan. In de jaren negentig is meer dan een kwart van de totale bevolking uit het land geëmigreerd. Voor het heropenen van de grens met Armenië stelde Turkije jarenlang als eis dat Armenië niet langer internationale erkenning voor de Armeense Genocide zou zoeken.

Armenië behoort tot de weinige landen die niet aan zee liggen. De landen waar Armenië aan grenst zijn Turkije, Iran, Azerbeidzjan en Georgië. Er wonen een kleine 3 miljoen mensen en ruim 30% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Men leeft grotendeels van de landbouw. De berg de Ararat 5100 meter hoog, is volgens de Armenen hun eigendom.